Çocuklarınızla iletişim kurarken, onların belirli ifadeleri nasıl algılayabileceklerini önceden kavrayıp, konuştuklarınız konusunda dikkatli olmanız gerektiğinden, iletişim kurmanız biraz zor olabilir. Peki, neler yapabilirsiniz?
1. Konuşmadan önce dikkat çekin
Çocuklarla iletişim kurmak, göz teması kurarak, yüz yüze yapıldığında daha etkilidir. Konuşmadan önce tüm dikkatinizi onlara vermelisiniz. Ellerini tutmak veya sırtlarına dokunmak onların da dikkatlerini size vermelerini sağlayacaktır. İletişime başlamak için, onların dikkatini çektiğinizden emin olun. Bu durum, çocuklarda beyin gelişimi için oldukça önemlidir.
2. Çocuğunuzun seviyesine inin
Çocuğunuzla iletişim kurabilmek ancak onun seviyesine indiğinizde ve bir şeyleri ayrıntılı olarak açıkladığınızda gerçekleşmektedir. Çocuklar, her seferinde farklı bir şey öğrenirler ve zihinleri yetişkinler kadar olgun değildir. Bu nedenle, onunla açıkça konuşmanız ve anlatmanız büyük önem taşımaktadır. Örneğin, onlara belirli bir faaliyetten ve ona bağlı duygudan bahsediyorsanız, açıkça ifade edin. Eylem ve eklenen duygu, çocuk psikolojisini geliştirmede önemli rol oynamaktadır.
3. Net olun
Kesin konuşun. Onlardan belirli bir şeyi yapmalarını veya belirli bir şekilde davranmalarını istiyorsanız, bunu açıkça ve kesin bir şekilde söyleyin. Tutarlı davranın. Vücut diliniz ve ses tonunuz da sizi desteklesin. Böylece, çocuğunuz durumu dikkate alması gerektiğini algılayacaktır.
4. Basit cümleler kullanın
Anlaşılması kolay ve basit cümleler kullanın. Bir çocuktan birden fazla şey yapmasını istemek kafa karışıklığına neden olabilir. Kendinizi tutarlı bir şekilde ifade etmeniz de önemlidir.
Eğer, onların belirli bir davranışından rahatsızsanız, çocuğunuza bu durumu açıklamak için başka bir olayın olmasını beklemeyin. Bu, yanlış bir sinyal gönderebilir ve onların kafasını karıştırabilir. Açık ve kesin açıklamalar yapın ve karşılıklı beklentileri doğru ayarlayın.
5. Olumlu ifadeler kullanın
Çocuklara 'yapılması gerekenleri' ve 'yapılmayacakları' söylemek her zaman kolay değildir. Ne olmaması gerektiğini söylemektense ne yapılması gerektiğini söyleyin. Olumsuz bir mesaja göre, olumlu bir mesajın kabul edilmesi daha olasıdır. Çocuğun büyümesi ve gelişmesi için kendi seçimlerini yapabilmesi çok önemlidir. Onlara her konuda talimat vermeyin. Bir miktar özgürlük vermenin, davranışlarını olumsuz yönde etkileyebileceği düşüncesinden kurtulun.
6. İletişimi çift yönlü tutun
İletişim kanalını her iki yönde de açık tutun. Çocuğunuzu dinlemeyi öğrenin. Onlardan beklediğiniz kadar, aynı ilgiyi sizin de göstermeniz çok önemlidir.
7. Teşvik ve takdir edin
Uygun cümleleri kullanarak, onları eylemleri konusunda cesaretlendirmeniz ve takdir etmeniz önemlidir. Ancak, yalnızca iyi yapılan belirli bir görev için değil, olumlu davranışları, girişimleri ve özel ilgi alanlarındaki başarıları için de bu tutumu sürdürmelisiniz.
8. Karşılaştırmayın
Çocuğunuzu başkaları veya kardeşleriyle karşılaştırmayın. Beklediğiniz davranışı belirtin, ancak çocuklarda davranış problemlerine neden olabileceği için, diğer çocuklarla kıyaslamaktan kaçının.
9. Beklediğiniz gibi yapın
Çocuğunuzun 'lütfen' ve 'teşekkür ederim' demesini sağlamaya çalışıyorsanız, onları konuşmanıza dahil edin. Alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak için onlarla konuşurken bu kelimeleri söyleyin. Ebeveynler, o yaşta bir çocuğun çoğu zaman birlikte vakit geçirdiği, sözlerini ve eylemlerini taklit etme olasılığı bulunan tek kişidir. Bu nedenle, doğru kelimeleri ve cümleleri kullanmayı unutmayın. Olumlu bir iletişim, çocuğun güçlü bir kişilik oluşturmasına, kendine güvenmesine, kendine değer vermesine ve pozitifliği gelecekte diğer ilişkilere taşımasına yardımcı olur. Bu nedenle, çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmanız son derece önemlidir.
Referans: 1. Things to keep in mind while communicating with children.
https://beingathinkaholic.com/things-to-keep-in-mind-while-communicating-with-children/ Son erişim tarihi: 18.01.2021