5 Soruda Tuvalet Eğitimini Keşfediyoruz

Tuvalet eğitimine 5 soruda keşfetmek ister misiniz? Bunun için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Tuvalet kullanımı, çocuğunuzun bağımsızlık duygusunu geliştiren ve özgüvenini yükselten önemli bir beceridir. Ebeveynler olarak; ne zaman ve nasıl gibi sorulara doğru yanıtlar vererek uygulamanız ve kaçınmanız gereken davranışlardan haberdar olmak, bu süreci en doğru şekilde yönetmenizi sağlayacaktır. Tuvalet eğitimine dair uzman yanıtları ve ebeveyn deneyimleri için PaylaşBüyüsün’de buluşalım.

Soru 1: Tuvalet eğitimi için en doğru yaş nedir?

Uzmanlara göre tuvalet eğitimi; 18 aydan önce başlatılırsa çok erken, 36 aydan sonra (3 yaş) başlatılırsa da çok geç olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte, uzmanlar bu aralığın her çocuk için uygun olmayacağının da altını çiziyor. Yapılan çalışmalar ebeveynlerin ortalama olarak 22 ve 30. aylar arasında tuvalet eğitimine başladığını ortaya koysa da her çocuğun kendine özgü ve farklı olduğu unutulmamalıdır.

Soru 2: Çocuğumun tuvalet eğitimi için hazır olduğunu nasıl anlarım?

Çocuğunuz;

- Davranışlarınızı taklit edebiliyorsa

- Objeleri ait olduğu yerlere koyabiliyorsa

- “Hayır” diyebilme bağımsızlığını kazanmışsa

- Tuvalet eğitimine ilgisini sizi banyoya kadar takip etmek gibi işaretlerle belli ediyorsa

- Yürüyebiliyorsa ve oturmaya hazırsa

- Tuvaletini yaptıktan sonra size bildiriyorsa

tuvalet eğitimine gelişimsel olarak hazır demektir.

Soru 3: Tuvalet eğitimi verirken nelere dikkat etmeliyim?

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre çocuğunuzun gün içerisindeki modunu dikkate almalı, günün hangi saatlerinde tuvalet eğitimine uygun tavırlar sergilediğini gözlemlemelisiniz. Bu noktada, çocuğunuz utangaç ve çekingen davranıyorsa ek bir desteğe ihtiyacı olduğunu unutmamalı, onu cesaretlendirmelisiniz. Tuvalet eğitimi süresince kitap okumak gibi onu rahatlatacak aktivitelerde bulunarak dikkatini dağıtabilirsiniz. Çocuğunuzun bu dönemde kendini baskı altında ve stresli hissettiğini düşünüyorsanız, ona pozitif dönüşlerde bulunarak bu süreci çok daha doğal ve keyifli bir hale dönüştürmeyi deneyebilirsiniz.

Soru 4: Çocuğum tuvalet kullanmayı reddediyorsa ne yapabilirim?

Böyle bir durumda, çocuğunuzu gün içinde 3-5 kez uygulayabileceğiniz 30 saniyelik “oturma seansları”na dahil edebilirsiniz. Çocuğunuzun 30 saniyelik periyotlarla oturak ya da tuvalete oturmasını sağlayın. 30 saniye boyunca oturmasını sağlayabilmişseniz, bu süreyi maksimum 5 dakika olmak üzere kademeli olarak artırmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada da başarılı olmuşsanız, öğünlerden 5-20 dakika sonra çocuğunuzun oturak ya da tuvalete oturmasını sağlayarak nihayet tuvalet eğitiminizi başlatabilirsiniz.

Soru 5: Tuvalet eğitimi verirken kaçınmam gereken davranışlar nelerdir?

Çalışmalar, çocukların büyük bir kısmının tuvalet eğitimine biyolojik olarak hazır olmadığı halde ebeveynleri tarafından zorlandıklarını ve hatta başarılı olamadıkları için zaman zaman cezalandırıldıklarını ortaya koyuyor. Öncelikle böyle bir tutumun çocuğunuzun cesaretini kıracağını, kendisini geri çekmesine ve hatta tuvaletini tutmasına sebep olarak idrar yolu enfeksiyonlarına ve kabızlığa davetiye çıkarabileceğini unutmamalısınız. Öte yandan, tuvalette meydana gelebilecek herhangi bir kazaya karşın takındığınız tavır konusunda dikkatli olmalı, ona kızmamalı ve sabırlı davranmalısınız. Aksi halde, çocuğunuzda utanç ve kaygı gibi istenmeyen duygulara neden olabilirsiniz.   

 

Referanslar

1. Mota, D., & Barros, A. (2008). Toilet Training: Methods, Parental Expectations and Associated Dysfunctions. Jornal de Pediatria, 84(1), 9-17. doi: 10.2223/jped.1752

2. Schum, T., Kolb, T., McAuliffe, T., Simms, M., Underhill, R., & Lewis, M. (2002). Sequential Acquisition of Toilet-Training Skills: A Descriptive Study of Gender and Age Differences in Normal Children. Pediatrics, 109(3), e48-e48. doi: 10.1542/peds.109.3.e48

3. Toilet Training Guidelines: Parents — The Role of the Parents in Toilet Training. June 1999. Journal of the American Academy of Pediatrics, 103 (Supplement 3), 1362-1363.

4. Kuhn B.R., Marcus B.A., & Pitner S.L. (1999). Treatment Guidelines for Primary Nonretentive Encopresis and Stool Toileting Refusal. American Academy of Family Physicians, 59(8), 2171-2178.


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız