4 Soruda Gelişimsel Dönüm Noktaları

Gelişimsel dönüm noktasıyla ilgili merak edilen soruların cevabına blog yazımızdan ulaşabilirsiniz!

 

1. “Gelişimsel dönüm noktaları” nelerdir?

Gelişimsel dönüm noktaları, çocukların doğumlarından itibaren belirli yaşlarda öğrendikleri ve geliştirdikleri beceriler olarak bilinir. Bu becerileri beş ana başlık altında toplamak mümkündür.

  • Kaba motor becerileri: Çocuğunuzun; oturabilmesi, emekleyebilmesi, dengesini kurabilmesi, yürüyebilmesi, koşup zıplayabilmesi için gerekli kasları kullanabildiği anlamına gelir.
  • İnce motor becerileri: Çocuğunuzun; yemek yiyebilmek, resim yapabilmek, giyinebilmek, bir oyuncağını kavrayabilmek, yazabilmek ve daha pek çok faaliyet için ellerini kullanabildiği anlamına gelir.
  • Konuşma becerileri: Çocuğunuzun; konuşabildiği, vücut dilini ve mimiklerini kullanabildiği, iletişim kurabildiği ve diğerlerinin ne söylediğini anlayabildiği anlamına gelir.
  • Bilişsel beceriler: Diğer bir ifadeyle düşünme becerileri denebilir. Öğrenmeyi, anlamayı, problem çözebilmeyi, neden-sonuç ilişkisi kurabilmeyi ve hatırlamayı kapsar.
  • Sosyal beceriler: Çocuğunuzun; iletişim kurabildiği, ilişkiler geliştirebildiği ve iş birliği yapabildiği anlamına gelir.

2. Doktorumuzun rolü nedir?

Çocuğunuzun gelişimini değerlendirmek aslında bir takım işidir. Doktorunuz çocuğunuzun gelişimsel takibini, rutin ziyaretleriniz esnasında; çocuğunuzu gözlemleyerek ve son görüşmenizden itibaren çocuğunuzun neler yaptığı hakkında sizinle konuşarak yapacaktır. Çocuğunuzla ilgili herhangi bir endişeniz veya dikkatinizi çeken bir durum varsa bu esnada mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Böyle bir durumda doktorunuz, gelişimsel gözlem ve değerlendirme tekniklerine başvuracak ve çocuğunuzun gelişim gecikmesi riski altında olup olmadığını belirleyecektir. Gelişimsel gözlem ve değerlendirme teknikleri; bir dizi sorudan ve çocuğunuzun yaşına uygun becerileri kazanıp kazanmadığına dair bir dizi gözlemden oluşacaktır. Gelişimsel gecikmelerde erken tespitin ve müdahalenin çok önemli olduğunu unutmamalısınız.

3. Çocuğumuz gelişimsel dönüm noktalarında geride kalıyorsa ne yapmalıyız?

Eğer doktorunuz çocuğunuzla ilgili endişe verici bir gecikme fark ederse, sizi mutlaka çocuğunuza yardımcı olabilecek başka bir uzmana yönlendirecektir. Unutmayın, çocuğunuzda gelişimsel bir gecikme varsa mümkün olan en kısa zamanda müdahaleye başlanması; çocuğunuzun oluşan boşluğu en iyi şekilde kapatmasına yardımcı olacaktır.

4. Ebeveynler olarak bizim rolümüz nedir?

Çocuğunuz yaşına uygun gelişim göstermiyorsa, elbette ebeveynler olarak size de sorumluluklar düşmektedir. Çocuğunuz için uygun bir egzersiz rutini geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte, sağlıklı beslenmenin ve uykunun çocuğunuzun gelişimi ve genel sağlığı üzerindeki etkisini unutmamalısınız. Birlikte oyunlar oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek ve okumak; çocuğunuzun ayrıca motor ve konuşma becerilerini geliştirecek ve bu konuda yardımcı olacaktır. Çocuğunuzu iyi gözlemlemeli, yaşına uygun becerileri kazanamadığını düşündüğünüzde mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Unutmayın; gelişimsel gecikmeler çocuğunuzun tek başına halledebileceği ve üstesinden gelebileceği problemler değil, aksine süratle müdahale edilmesi gereken ve sizin desteğinizi gerektiren durumlardır.

 

Referanslar

1. Michigan Medicine (2020). Developmental Milestones. (Son Erişim Tarihi: 21.04.2021)

2. Developmental Milestones: 4 Things Every Parent Should Know (Son Erişim Tarihi: 21.04.2021)


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız