Bebekler ve Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Besleyici Gıda Önerileri

Bebekler ve Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar İçin Besleyici Gıda Önerileri

Yazar: Nergis_Abay_Akar | 29 Ağustos 2022

Bebekler küçük bir mideye sahip olmaları nedeniyle fazla yemek yiyemezler. Bu nedenle diyetlerinin bol miktarda besin değeri yüksek gıdalar içermesi önemlidir. Et, meyve ve sebze püreleri gibi bazı yiyecekler, bebeğiniz bunlara hazırsa, 6 aydan önce kademeli olarak verilebilir. Sadece 4 aylıktan önce katı gıdaların verilmemesi gerektiğini unutmayın.

Besin Değeri Yüksek Gıdalar:

Muz, sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemek için lifin yanı sıra, sürekli enerji için gerekli olan karbonhidrat açısından zengin bir gıdadır. Bebeklere, ezilerek verilmesi önerilir.

Tatlı patates, potasyum, C vitamini, lif ve beta-karoten yönünden zengindir. Antioksidan görevi görür. Pişirilip püre haline getirildiğinde, katı gıdalara yeni başlayan bebekler için yemesi kolay bir öğün olarak verilebilir.

Avokado, yüksek protein içeriğine sahiptir ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcıdır. Bebeğinize vermeden önce, dışını yıkayın, kabuğunu soyun ve iyice ezin.

Yumurta, bebeğiniz için tercih edebileceğiniz besinler arasında yer alır. Yumurta akı protein kaynağı iken, sarısı çinko ve A, D, E ve B12 vitaminlerini içerir. Yumurta sarısında beyin gelişimi için çok önemli olduğu bilinen kolin vardır.

Havuç, yüksek miktarda beta-karoten içerir. Büyüme ve görme işlevinin gelişiminde rol oynar. Havuç, yumuşayana kadar piştikten sonra, püre halinde bebeğe verilebilir.

Yoğurt, kalsiyum, protein ve fosfor açısından zengindir. Ayrıca, sindirime yardımcı olan ve bağışıklık sistemini destekleyen probiyotikleri içerir. Şeker oranı yüksek aromalı yoğurtların tüketiminden kaçının.

Peynir sadece protein içermekle kalmaz, aynı zamanda protein, yağ ve karbonhidratları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan kalsiyum ve sağlıklı dozda riboflavin (B2 vitamini) içerir. Peynir, bebekler için boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden küçük küpler halinde kesilerek verilmelidir. Tavuk, protein ve B6 vitamini açısından zengindir.

Bebeklerin hızlı büyümelerini desteklemek için düzenli olarak yeterli miktarda protein içeren yiyecekleri yemeye başlamaları önemlidir. Kırmızı et, kırmızı kan hücrelerinin hücrelere oksijen taşımasına yardımcı olan ve beyin gelişimine yardımcı olan, kolayca emilen bir demir formu sağlar. Daha küçük bebekler için et püresi, çiğneyebilen daha büyük bebekler iyi pişmiş, ince doğranmış etler tercih edilebilir.

Somon gibi yağlı balıklar, beyin gelişimini, göz sağlığını ve bağışıklık sistemini destekleyen yağda çözünen vitaminler bakımından zengindir. Mezgit ve morina gibi beyaz balıklar ihtiyaç duyulan protein takviyesini sağlar. Balık alerjik reaksiyona neden olabilir, bu nedenle bebeğinize vermeden önce doktorunuzla konuşun.

Domates, kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olan bir likopen kaynağıdır. Bununla birlikte, araştırmalar, domatesi biraz yağ ile pişirmenin, domatesteki likopenin vücut tarafından daha verimli bir şekilde emilebileceğini göstermektedir.

Brokoli, yüksek miktarda C vitamini, beta-karoten, folik asit , demir, potasyum ve lif sayesinde bebekler için gerçek bir besin kaynağıdır. Brokoliyi suda kaynatmak C vitamini içeriğini yarıya indirir, bu nedenle buharda pişirilmesi önerilir. Bebeğiniz brokolinin tadından hoşlanmazsa, tatlı patates ile karıştırarak verebilirsiniz.

Makarna, karbonhidrat kaynağıdır. Yemeğin lif içeriğini artırmak için tam tahıllı makarnayı normal makarnayla karıştırmayı deneyin.

Ahududu, kansere karşı korunmada yardımcı ellagik asit içerir.

Esmer pirinç, protein, B vitaminleri ve mineraller bakımından zengindir. Beyaz pirinç, işleme sırasında önemli minerallerinin ve vitaminlerinin çoğunu kaybettiği için, esmer pirinç çok daha besleyicidir.

Referans: A Superfood List for Babies and Toddlers. https://www.parents.com/recipes/a-superfood-list-for-babies-and-toddlers/ Erişim Tarihi: 15.06.2022